Thailand gezondheid met kinderen: nummerbordThailand gezondheid met kinderen

Gezondheidsinformatie voor reizen met kinderen in Thailand

Riksja Family Thailand heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is onder meer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden je aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen.

Thailand is in principe een schone bestemming; vooral in vergelijking met andere (verre) bestemmingen loop je minder kans om ziek te worden. Toch loop je in verre landen altijd meer risico dan thuis. Er zijn meer bacteriën en ziekteverwekkers aanwezig en zeker wanneer je met (kleine) kinderen reist is de juiste voorbereiding erg belangrijk.

Voordat je vertrekt kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen; die bespreken we eerst. Vervolgens belichten we wat je ter plekke kunt doen om gezond te blijven en tenslotte geven we aandacht aan zaken waarop je bij thuiskomst moet letten.

Thailand gezondheid met kinderen: monnik

Gezondheidsmaatregelen voor vertrek

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent. Zorg altijd voor een extra voorraadje zodat je je niet gek hoeft te zoeken in een apotheek mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik. Wanneer jij (of je minderjarige kind) medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, kun je deze geneesmiddelen niet zomaar meenemen naar Thailand. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de website van de overheid.

Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticien beschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.

Zorg ook dat je voor vertrek contact opneemt met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.

Een last minute reis naar Thailand hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je zou desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of de Airport Medical Services kunnen gaan voor de laatste vaccinaties. Neem wel altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.

Thailand gezondheid met kinderen: kinderen op longtailbootNatuurlijk heeft het de voorkeur je vaccinaties ruim van te voren te regelen. Wat daarbij van belang is, is dat de instelling waartoe je je wendt (bijvoorbeeld GGD, huisarts of ziekenhuis), aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Deze organisatie zorgt dat de aangesloten instellingen up-to-date zijn op het gebied van vaccinaties en ziektepreventie voor de tropen.
Drie instanties die dichtbij het vuur zitten: Het LUMC in Leiden, tel. 071-5263636, (informatie en afspraken voor de vaccinatiepoli ’s morgens van 09.30-11.30 uur), Travel Clinic te Rotterdam, (bandje met info: 0900-5034090) en in Amsterdam het AMC (bandje met info allerlei landen € 0,50 per minuut, tel. 0900-9584). De prijzen voor vaccinaties kunnen uiteenlopen; het kan de moeite waard zijn een beetje te shoppen.

 

Websites:
www.lcr.nl
www.tropenzorg.nl
www.tripprep.com
Thailand gezondheid met kinderen: junglerafts thailandHieronder volgt wat summiere informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand in Thailand blijft. Zorg zelf up to date informatie te krijgen voor je eigen situatie.

Malaria

Het advies omtrent malaria wisselt voor Thailand en is afhankelijk van je route. We raden je daarom aan om contact te zoeken met een van bovenstaande instellingen, zodat je het meest recente advies ontvangt, toegespitst op jouw reis. Zij kunnen advies geven over het gebruik van eventuele (kinder)profylaxen (malariapillen). Daarnaast adviseren we je ook een aantal risicobeperkende maatregelen te treffen. ’s Avonds armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel met DEET opsmeren en een klamboe gebruiken. Zorg dat je ook iets bij je hebt waarmee je de klamboe kunt ophangen, bv. een touw en een schroefhaak of kurkentrekker. Mocht je desondanks toch ineens koorts krijgen die langer dan twee dagen aanhoudt, dan moet een arts worden geraadpleegd om malaria uit te sluiten. Dit geldt tot twee maanden na terugkeer in Nederland.

Thailand gezondheid met kinderen: eetstalletjeVaccinaties

Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio, ca. 10 jaar geldig) en hepatitis A worden aangeraden. DTP hebben de meeste volwassenen in hun jeugd al gehad. Na een herhaalprik kun je er dan weer een poosje tegen. De reguliere injectie met hepatitis A-antistoffen heeft een beperkte werkingsduur, dus het is zaak deze kort voor vertrek te plannen. Als je frequent of voor langere tijd naar landen gaat waar hepatitis A voorkomt dan is het te overwegen om injecties voor langere termijn te nemen, zoals Havrix. Houd er wel rekening mee dat dit dure vaccins zijn en dat je na 6 maanden een herhaalprik nodig hebt. Een buiktyfus inenting wordt aangeraden als je langer dan 3 maanden naar Thailand gaat. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Thailand gaat.

Thailand gezondheid met kinderen: rugdragerGezondheid ter plekke

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor te zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees daarom ter plaatse zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.

Jetlag

Jetlag is een ontregeling van je ‘biologisch klok’, o.a.het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn. Om een jetlag te beperken is het aan te raden om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vergen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme. Wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje te slapen maar daarna wakker te blijven tot (kinder-)bedtijd. We hebben ervaren dat het goed was om kinderen overdag niet te lang te laten slapen. Ze slapen dan ’s nachts niet meer zo goed en wennen hierdoor niet zo snel aan het nieuwe ritme. Zeer waarschijnlijk zullen ze tijdens het middagdutje erg vast slapen en wakker gemaakt moeten worden.

Thailand gezondheid met kinderen: Anurak lodgeDiarree

Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen en met name die van kinderen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen dat je genoeg drinken binnen krijgt. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Als je echt moet reizen kun je nog loperamide innemen (niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar oud). Dit legt de peristaltiek (knijpwerking) van de darmen lam zodat het lijkt alsof de diarree over is. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan verder worden gekeken wat er aan de hand is. Gelukkig zijn de medische voorzieningen in Thailand en met name in Bangkok over het algemeen zeer goed. Het is wel zo dat men eerder geneigd is tot het geven van antibiotica dan in Nederland. Je komt zo meestal wel van je acute kwaal af maar kan wel andere spijsverteringsmoeilijkheden opleveren doordat al je darmflora is vernietigd.

Thailand gezondheid met kinderen: waterflesjesOm diarree te voorkomen

Drink alleen water en dranken uit een afgesloten/gesealde flessen of blikjes of dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie. IJs (van water) is het best te vertrouwen wanneer het ronde bolletjes zijn met gaten erin. Fruitsap is veilig als er geen water is toegevoegd. Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn. Westerse salades zoals bij salade bar in dure hotels gebruikelijk zijn, zijn in dit licht af te raden. Hamburgers zijn (eigen ervaring) over het algemeen eerder onveilig dan gewoon vlees zoals de lokale bevolking dat eet. Over het algemeen is het veilig om aan straatstalletjes te eten, ook al zou je dat wellicht niet verwachten. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Let wel op hoe borden, glazen en bestek worden afgewassen. Vaak is er geen stromend water en staat er alleen een emmer met een sopje te bakken in de zon. Het is dan verstandig om een ander tentje uit te zoeken. Restaurants waarbij je goed kan zien hoe schoon het is, zijn aan te raden. Wat betreft eetstalletjes is het verstandig later op de dag geen vlees meer te eten, dat vlees heeft soms al de hele dag niet gekoeld gelegen. Een probaat huismiddel ter voorkoming van uitdroging bij diarree is het drinken van cola en bouillon (niet perse tegelijkertijd). Cola is bijna overal te koop en bouillon en een spiraalkoker kun je meenemen uit Nederland.

Bilharzia

Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes door niet in stilstaand water te zwemmen.

Thailand gezondheid met kinderen: snorkelenHuidverzorging

Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Let er ook op dat kinderen muggenbulten niet openkrabben.

Zorg dat je altijd een hoge factor zonnebrandcrème bij je hebt en smeer deze regelmatig op de blootstaande huid, ook tijdens regenseizoenen. Snorkelen met een T-shirt en en (korte) broek aan is niet raar. Wij doen het in ieder geval altijd. De zon is super krachtig op de evenaar, ook als er bewolking is.

Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden (zorg dat je niet te veel op een bloem lijkt). Als je gevoelig bent voor huidirritatie is het het best om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel. Was of desinfecteer je handen na elk toiletbezoek.

Thailand gezondheid met kinderen: vrouwtje BangkokTeken

Met name in de droge tijd bestaat er een kleine kans in de bossen een teek op te lopen (in Europese bossen is de kans hierop groter). Check ’s ochtends en ’s avonds je lichaam en dan van de kinderen op deze beestjes, vooral in de knieholten en de liezen. Mocht je er een vinden trek het dier er niet met wat alcohol uit maar gebruik het liefst een tekentang (bij apotheken in Nederland te koop), of ga er ter plekke mee naar een arts. Mocht je onherleidbare bloeduitstortingen (in de vorm van een kring) krijgen na bezoek aan een bosgebied, ga er dan mee naar een arts.

Zonnesteek

Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg er altijd voor een fles water bij je te hebben, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinken kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.

Thailand gezondheid met kinderen: kleurrijk vliegtuigGezondheid na thuiskomst

Het is belangrijk dat als de kinderen of jezelf na terugkomst (en dat kan zelfs enkele maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgen die je niet zo goed kunt thuisbrengen je contact opneemt met je huisarts. Vermeld dan dat je in Thailand bent geweest, hoelang en waar en wat je er gedaan hebt. Als je veel contact hebt gehad met de plaatselijke bevolking is het verstandig een Mantoux te laten zetten (test op tbc).